Verandering? Pff daar word ik zo moe van.
De afgelopen twee artikelen gingen over wat er nodig is voor een succesvolle transformatie en welke methode vanuit WOWmundo wordt ingezet.
Van lezers kreeg ik de vraag hoe je energie blijft houden tijdens het gehele traject. Het eraan beginnen is meestal nog wel te doen. Sterker nog, er zijn zelfs collega’s die zin hebben in het aangaan van het traject. Echt waar ze bestaan en misschien ben jij wel degene die van verandering houdt. Mensen zijn vanuit oorsprong niet zo dol op veranderingen. Het is dan ook heel natuurlijk dat er bij het woord verandering al weerstand wordt geboden. Heel menselijk dus maar…… Hier komt het goede nieuws!
Wij kunnen wel degelijk veranderen en veranderingen aangaan. Dit is wat je nodig hebt:
- Tijd
- Reden (het waarom)
- Doorzettingsvermogen
Tijd omdat het aanpassen van gedrag nu eenmaal tijd kost. Of het nu om een procesverandering gaat of het werken met nieuwe IT systemen of het werken op een andere manier of met minder collega’s hetzelfde werk doen, of de introductie van artificial intelligenceenz. Alle transformaties hebben met het menselijk gedrag te maken. Nu zijn wij mensen niet voor niks gewoonte dieren. Dat heeft alles met ons brein en oerinstincten te maken. De huidige technologie heeft ons laten inzien dat mensen vanaf het tweede levensjaar neuropatronen aanmaken. Dit zijn verbindingen in ons brein die ervoor zorgen dat wij o.a. herinneringen hebben, kunnen leren, nieuwe talenten ontdekken enz. Zij zorgen er ook voor dat wij nieuwe gewoontes kunnen inslijpen. Zowel positief als negatief.
Neurons that fire together wire together. If you don’t use it you lose it.
Zie het als een weg die aangelegd wordt waar het verkeer steeds efficiënter overheen kan rijden. Je gaat heel soepel en snel van A naar B zonder opstoppingen. Als je dan opeens op weg naar je bestemming een omleiding te pakken hebt weet je dat je reis niet zo soepel en snel gaat verlopen. Ondertussen hoop je ook nog dat de omleiding voorbij is voordat je weer terug moet. Die omleiding is de verandering of beter gezegd de start van de transformatie. Om een nieuwe weg aan te leggen die soepel en snel verloopt heb je tijd nodig. De oude wordt afgebroken en de nieuwe wordt aangelegd. Het vermogen om ons zenuwstelsel te veranderen wordt in de wetenschap neuroplasticiteit genoemd.
De University College of London heeft wetenschappelijk aangetoond dat je 66 dagennodig hebt om een nieuwe gewoonte niet alleen aan te leren maar ook te automatiseren. Dat wil zeggen dat het nieuwe gedrag je nieuwe gewoonte is geworden en het lastig is om terug te gaan naar het oude gedrag. Dit is een gemiddelde dus de transformatie kan ook minder of meer tijd nodig hebben.
Reden van de transformatie is zeer belangrijk om je medewerkers mee te krijgen. Waarom zou je je oude gewoontes die zo soepel gaan moeten aanpassen? Waarom al die moeite en energie erin steken? Voor wie? Voor wat?
Weleens trajecten meegemaakt die een check in de box lijken te zijn? Er is een verandertraject ingezet alleen is de reden erachter ver gezocht of is die niet helder of lijkt de reden niet erg toegespitst op de dagelijkse praktijk. Je voelt al aan dat dit geen succesvol traject gaat worden. Je wordt er al moe van als je eraan denkt. Als leider wil je graag inspireren en anderen prikkelen om mee te creëren aan de toekomst van de afdeling en organisatie. Hiervoor heb je een duidelijke reden of waarom van de transformatie nodig. Geloof jij als leider niet in de reden van het traject? Dan kun je twee dingen doen.
- Niet meegaan in het traject
- Traject aanvullen met reden die je medewerkers laat groeien
Niet meegaan? Dat is niet erg realistisch hoor ik jullie al zeggen. En dan vraag ik waarom niet? Een hoop redenen zijn zeker te begrijpen maar wil dat zeggen dat je dan maar mee moet gaan met een transformatie die jij niet begrijpt? Als jij het al niet begrijpt wat vraag je dan van je medewerkers? Je hebt altijd een keuze, het is aan jou.
Het traject aanvullen of aanpassen zodat het wel past bij het laten groeien van de medewerkers is oplossing waar de hele afdeling bij betrokken wordt. Jullie gaan met elkaar deze nieuwe aanpak aan en zorgen ervoor dat de reden voor iedereen binnen de afdeling helder en duidelijk is. De afwijkende aanpak wordt gedragen door de afdeling.
Doorzettingsvermogen is de sleutel voor een succesvolle transformatie. Zoals je hebt gelezen heb je gemiddeld 66 dagen nodig voordat een transformatie soepel loopt en geautomatiseerd is in het gedrag. Deze 66 dagen kun je in drie fases opdelen.
De eerste fase is de beginfase die ongeveer 22 dagen nodig heeft. Het is de moeilijk fase waarin je snel terug wilt naar hetgeen je altijd deed. Logisch want dat is de gewoonte die je wilt transformeren naar een nieuwe. Het brein gaat er van alles aan doen om je te overtuigen dat je vooral niet mee moet in de verandering. Als je dit weet kun je je er ook op voorbereiden. Het is goed om nieuw gedrag met elkaar te beschrijven die past bij de transformatie. Al is het maar één verandering, dit gaat jullie verder helpen in het automatiseringsproces. Bijvoorbeeld iedere dag om 10:55 een voortgangsbespreking of call inplannen. Dagelijks blijven doorzetten zorgt ervoor dat het nieuwe pad wordt aangemaakt. Blijf vooral wijzen op wat er goed gaat en vier dit met je afdeling. Dit geldt voor het totale traject. Vieren en plezier met elkaar beleven is belangrijk om de energie hoog te houden.
In de opvolgende 22 dagen zit je in de ik weet niet fase. Je zit nu tussen twee wegen zeg maar. De nieuwe wordt gebouwd en de andere is al aardig aan het loslaten. Het gaat niet met dezelfde snelheid dus het is heel normaal dat je soms nog voor de oude weg kiest. Houd vol, een terugslag wil niet zeggen dat je niet vooruitgaat. Het zegt alleen dat je in deze fase zit en precies die ervaringen nodig hebt om weer verder te kunnen.
De laatste fase zijn de laatste 22 dagen waarin je met elkaar gaat merken dat de nieuwe gewoonte nu eigenlijk heel normaal is geworden. Je gaat zelfs de voordelen inzien van deze transformatie. He, je bent zelfs blij met deze aanpak. Samen met elkaar hebben jullie het voor elkaar gekregen. De onderlinge relaties zijn duidelijker geworden en misschien zelfs hechter. Hoezo word je zo moe van verandering? Ja de eerste maanden maar daarna…..
Veel succes en vooral plezier met het transformeren van je afdeling naar een afdeling waarin niet alleen efficiënt gewerkt wordt maar ook plezier wordt gemaakt.
Warme groet
Team WOWmundo