It’s PLAYTIME

It’s Playtime

Het is dinsdag 11 juni 2019, de dag na het Pinksterweekend. Op de vrijdag was er op kantoor al voorpret dat er drie vrije dagen in het vooruitzicht lagen. Misschien was de vrijdagmiddag borrel net iets uitbundiger, was er een vakantie sfeer of was het heel rustig omdat collega’s deze dagen volledig als vakantie wilden gaan benutten. 

En nu is het dinsdag, de dag na de mini vakantie…. “Gezellig” met elkaar weer in de file staan en ondertussen afvragen waarom de file er eigenlijk staat. Meestal is er geen oorzaak te vinden en is het vooral irritant en onplezierig. 

Oh jee deze dinsdag voelt als een maandag en bij velen is dat niet het meest euforisch gevoel.  Ik zeg de meesten omdat er echt mensen zijn die heel graag weer aan de slag gaan en zelfs gelukkig zijn op de werkvloer. Echt waar en misschien ben jij wel één van de gelukkige 🙂

Wat ons aan het hart gaat is dat 75%van werkend Nederland, volgens het Gallup Rapport 2017, niet engaged is (soms klinken woorden in het Engels net iets beter). Wij zien dagelijks in de praktijk hoe het is om geen echte binding met de organisatie te hebben. Mensen gaan naar het werk, doen hun ding doen, willen het zo leuk mogelijk hebben in de tijd dat ze aan het werk zijn. Aanstekelijke, positieve, creërende energie ontbreekt op de werkvloer. 

De leuke energie gevende activiteiten worden bewaard voor buiten werktijd. Dat zijn “vrije” tijd activiteiten en horen niet op de werkvloer. Althans dat is wat velen nog steeds zeggen en doen. Op de werkvloer is er geen tijd om te reflecteren, iets geks te doen of gewoon even helemaal niks om handen te hebben. Spelen binnen de tijd van je baas? Echt niet, doe dat maar in je vrije tijd. Het wordt gezien als niet productief, zinloos en zonde van de tijd. Er is meer dan genoeg te doen…

Vanuit WOWmundo promoten wij juist om Homo Ludens de ruimte te geven. Dit is Latijns voor “spelende mens”. Hierin wordt verondersteld dat de mens in eerste plaats een spelend wezen is. De Nederlandse historicus Johan Huizinga heeft in 1938 het klassieke boek Homo Ludensgeschreven. Hierin geeft hij aan dat spel niet een onderdeel is van de cultuur maar een voorwaarde. Zelf vonden wij de term mooi om te gebruiken en lenen deze graag. Spelende mens als een voorwaarde voor de organisatiecultuur waarin zingeving, ontspanning en plezier bovenaan de agenda’s staan van de leidinggevenden. 

In augustus 2017 heeft Kien Onderzoek in opdracht van Hays onder de werkenden in  Nederland onderzocht hoe zij aankijken tegen verschillende factoren van werkgeluk. Het zal geen verrassing zijn dat 94% van de respondenten aangeven dat plezier de belangrijkste factor is. En goede sfeer is met 87% ook nog eens de runnerup. Het rapport is te vinden op www.hays.nl

Wat wij willen aangeven is dat spelen een cruciaal onderdeel is van de dagelijkse (werk)tijd, een essentieel item voor het creëren van de gewenste organisatiecultuur. Cultuur waar de mens voorop staat en misschien zelfs wel de Homo Ludens. Het organiseren van speeltijd is voor alle leiders een eitje. De kans is groot dat je nu denkt, maar spelen hoort niet op de werkvloer. Wat nou als je deze gedachte laat gaan en daarvoor in de plaats de gedachte omarmt dat spelen een noodzaak is? Een noodzaak om je medewerkers te ondersteunen in het engagement proces. Kijk met spelen bedoelen wij niet per se in een poppenhoek spelen of met de raceauto’s een mooie achtbaan maken maar hé waarom eigenlijk ook niet?! 

Enkele voorbeelden voor het promoten van spelen op de werkvloer:

  • Met de afdeling een sportmiddag organiseren
  • Eén vaste dag in de week met elkaar lunchen buiten de werkplek
  • Vier uur per week de medewerkers laten “werken” aan andere dingen dan de eigen werkzaamheden. Dit kan van alles met de organisatie te maken hebben maar ook helemaal niks. 
  • Een uur op de dag waarop je je eigen agenda vrij plant. Wat je in dit uur doet is aan jou

Dit zijn enkele voorbeelden om jou te inspireren tot nog veel meer ideeën. Ideeën en de hoe van de uitvoer zijn allemaal beschikbaar binnen je organisatie. Het enige wat je hoeft te doen is de vraag stellen. 

Zo, nu is onze speeltijd weer aangebroken. Dit keer vullen wij dit in door samen te gaan sporten. En één ding is zeker, wij gaan weer veel plezier beleven. 

Geniet van je dag en begin met spelen!

Warme groet,

Team WOWmundo