Be Your Own Hero

Zingeving en Geluk op school

Wat is geluk?

Is dit het winnen van de loterij of geboren worden in een omgeving zonder geld zorgen, het hebben van super relaties met je vrienden? Wat is geluk?

Tijdens de Dalton week worden de leerlingen meegenomen in wat geluk is, hoe groot is je eigen invloed en wat is geluk voor jou.

In deze tijd waar “social media” een belangrijke rol speelt blijkt dat steeds meer jongeren depressief zijn. Op dit moment zijn dat 3 op de 10! Of je het ook ziet is een tweede omdat er veel filters geplaatst worden waardoor de buitenkant niet met de binnenkant klopt. Het GOEDE nieuws is dat wij dit samen kunnen veranderen en de kinderen handvaten kunnen meegeven die ze de rest van hun leven gaat helpen om een gelukkig leven te leiden.

Ieder mens wil gelukkig zijn. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand ongelukkig wil zijn. Sterker nog, wij wensen anderen vaak een gelukkig leven toe.
De wetenschap heeft inmiddels zoveel onderzoek gedaan dat bewezen is dat je geluk ook echt actief kunt nastreven. Op de meeste Nederlandse scholen wordt nog geen onderwijs gegeven op dit thema. Eigenlijk is het heel natuurlijk om zingeving en geluk op het programma te zetten. De oude Grieken zijn ermee begonnen. Zij onderwezen in hoe je een leven creëert dat voldoening en geluk geeft?

Na het afronden van dit project weten de leerlingen hoe ze een gelukkig en succesvol leven kunnen creëren. Dit alles vanuit ontspanning en plezier!

De aanpak

aanpak 1

De lessen starten met minimaal 12 uur in een projectweek.

Deze uren worden verdeeld over 3 of 4 dagen. Afhankelijk van de ruimte de school ter beschikking stelt maken wij de keuze voor het aantal uren per dag waarop de leerlingen met dit project aan de slag zijn. Leerlingen van alle klassen kunnen intekenen op dit project

aanpak 2

Het programma bestaat uit Modules.

Iedere dag staat in het teken van één of meerdere thema’s. We beginnen altijd met de vraag wat is geluk? Vervolgens starten wij met de eerste module Wetenschap van geluk.

aanpak 3

Begeleiding door gediplomeerde en bevlogen coaches en docenten.

Als hoofddocent zorg ik voor het programma en de afstemming met de Teamleider en docent. Tijdens het project worden ook gast experts uitgenodigd om verdieping te geven aan bepaalde thema’s zoals bijvoorbeeld omgang met stress.

Modules

modules 1
Wetenschap van Geluk

De leerlingen worden meegenomen in de wereld van geluk. Wat is geluk? Is het maakbaar? Is het voor iedereen weggelegd? Waarom zou je eigenlijk gelukkig willen zijn? En hoe zit het dan met pijn en verdriet? Is dit een belangrijk onderdeel van geluk of is het goed om het te verstoppen? Wetenschap laat zien dat het algemene beeld van de mens over geluk niet overeenkomt met hun conclusies.

modules 2
Wie ben ik?

Weten de leerlingen welke talenten zij hebben? Weten zij ook wat ze ermee zouden willen doen. Hebben ze dromen en zo ja wat doen zij hiermee?
Een belangrijk onderdeel op deze dag is het gaan voelen van gevoelens. Niet meer je gedachtes volgen en geloven maar gaan voelen. Wat zijn NU de verlangens? En hoe ziet hun ideale toekomst eruit? Het maken van een vision board is onderdeel van deze module.

41Qd-KMybTL._SX331_BO1,204,203,200_
Be your own hero

Tijdens deze module komen thema’s terug die nog extra aandacht nodig hebben. Wij staan stil bij het belang van bewust keuzes maken. Zijn deze helpend aan je droom? Is de keuze passend bij jou als je je eigen held bent? Tijdens deze module gaan de leerlingen een presentatie maken over hetgeen zij geleerd hebben en of en zo ja hoe zij dit willen gaan inzetten. De presentatie is bedoel voor ouders en docenten.

Middelen

 • logo los

  (bijna)Leeg lokaal

 • logo los

  Extra ruimte voor het maken van opdrachten in groepen

 • logo los

  Flipovers

 • logo los

  A4tjes

 • logo los

  Schrijf en teken materiaal, lijm en plakband

 • logo los

  Digibord

 • logo los

  Gebruik van muziek

 • logo los

  Gymzaal?

Les vormen

klassikaal

Klassikaal

kleine groepen

Kleine groepen

filmpjes

Filmpjes

muziek

Muziek

beweging

Beweging

stilte

Stilte

Wat gaat het opleveren?

Aan het einde van de week:

 • Is het bewustzijn verhoogt op het nut van een zinvol en gelukkig leven

 • Weten de leerlingen wat de impact is van keuzes maken

 • Zijn er verbindingen gelegd tussen onze overeenkomsten

 • Hebben leerlingen andere vragen voor hun Coach/mentor. Het gaat nu meer over de persoon i.p.v. cijfers

 • Zijn de leerlingen gezien en gehoord

 • Hebben de leerlingen bewust voor geluk gekozen

 • Weten de leerlingen hoe ze beter met stress om kunnen gaan

 • Een eigen visionboard

 • Een presentatie die ze in groepen geven.

 • Nieuwsgierigheid van andere leerlingen, docenten en ouders

Extra note: het is belangrijk dat coaches/mentoren beschikbaar zijn voor eventuele opvang van enkele leerlingen. In de week van geluk wordt ook over verdriet en pijn gepraat.

Investering

Voor een eenmalige project week is de investering €2.000,-. Dit is een totaal bedrag inclusief de inzet van gast experts.

 • Met mijn inzending geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring