DE LOTUS

Veranderingen zijn de constante factor, ook binnen organisaties. Jij hebt dus zeker al een verandering binnen je huidige of vorige organisatie meegemaakt. Welke methode wordt er vaak ingezet voor het verspreiden van een verandering? Juist “de olievlek”! De kans is dan ook groot dat jij hier al mee te maken hebt gehad en hoor jij jezelf nog zeggen “de verandering verspreid zich als een olievlek door de organisatie!” 

In de 25 jaar dat ik nu binnen grote en kleine organisaties aan het werk ben heb ik  “de olievlek” methode vaak voorbij zien komen. Waarom voor deze aanpak wordt gekozen is mij nog steeds een raadsel tenzij het de intentie is om de verandering niet echt te laten slagen. Want laten wij eerlijk zijn…. Hoeveel van de verandertrajecten zijn nou echt succesvol? Onderzoeken laten zien dat 70% van de verandertrajecten niet slagen en om het nog rooskleuriger te maken. Cultuurveranderingen hebben een nog lager slagingspercentage. 

In dit artikel maken jullie kennis met de LOTUS methode die wij vanuit WOWmundo inzetten en laat ik jullie de verschillen zien tussen deze methode en die van de olievlek. 

Laat ik beginnen met hoe wij tegen de olievlek aankijken zodat je kan zien waarom het niet de methode is waarmee je de organisatie meekrijgt in de verandering. Waarom je medewerkers niet enthousiast zijn en tegenstribbelen of zelfs het traject saboteren. 

Ooit op het nieuws gehoord dat een olievlek een goed nieuws item is? Iets waar wij blij van worden en de omgeving er beter van wordt? Ik ook niet!

Enkele kenmerken van de olievlek zijn:

  • Het ligt bovenop het wateroppervlakte
  • Het mengt niet met water
  • Het is verstikkend voor de flora en fauna
  • Het laat geen licht door
  • Het is ziekmakend
  • Het stinkt
  • Het roept negatieve emoties op
  • En…. de olie wordt zo snel mogelijk weggehaald zodat de vervuiling zich niet verder kan verspreiden

Niet een erg mooi toekomstbeeld volgens ons. Als je deze kenmerken leest dan zie je ook in dat het waarschijnlijk niet de beste methode is om in te zetten. 

En dan nu de LOTUS aanpak. Wij bedoelen hiermee de LOTUS als in het kleurrijke bloemenveld in het water en niet het auto merk met stoere snelle auto’s….. 

De LOTUS methode hebben wij ontwikkeld zodat het traject echt een transformatie is en tot de 30% van de geslaagde trajecten behoort. 

Enkele kenmerken van de LOTUS zijn:

  • Vanuit de bodem naar boven, het is geworteld
  • Vanuit vruchtbare grond
  • Bestand tegen weerstand
  • Het neemt de tijd die nodig is om te kunnen groeien
  • Het krijgt voeding vanuit de omgeving
  • Het begint klein, verspreid zich langzaam maar zeker en eindigt met een kleurrijk aanzicht
  • LOTUS laat zich niet wegjagen
  • Duurzaam

Ik zal een korte toelichting geven op de verschillende fases van de LOTUS methode.

Zaaien

Tijdens de eerst fase gaat het om zaaien en het idee van de transformatie toetsten op draagvlak binnen verschillende lagen van de afdeling. Dus niet alleen managers maar ook supervisors en medewerkers meenemen in het waarom, hoe en wat van de transformatie. Samen met de voeten in de vruchtbare grond staan. Tijd nemen en geven om het zaaien grondig aan te pakken. 

Succes

Klein beginnen, dus niet met 500 medewerkers tegelijk maar één afdeling eerst laten pionieren. Het zichtbaar zijn van de eerste knop, succes, wordt gevierd. Ruimte geven aan de verandering en de first adaptors als ambassadeurs samen laten optrekken. Zij kunnen zorgen voor de voeding en het licht. Een transformatie gaat altijd samen met leermomenten die gevierd mogen worden. 

Bloei

De eerste resultaten zijn zichtbaar en worden gezien door andere afdelingen. Het is nu tijd om te kijken welke afdeling er ook klaar voor is om te gaan starten met de eerste fase, zaaien. De LOTUS verspreid zich. Ondertussen zijn de wortels van de eerste LOTUS goed verankerd waardoor het wel tegen een stootje kan of beter gezegd; Het houdt zich staande in bijna alle weersomstandigheden. Ruimte voor groei blijft ook hier belangrijk. Bloemen worden groter. 

Excelleren

De transformatie heeft ruimte gekregen, zowel fysiek als in tijd, om te aarden en te groeien. Andere zaden hebben ook de weg naar het oppervlakte gevonden en gaan zelfstandig bloeien. De afdelingen zijn, onderwater in de vruchtbare grond, stevig met elkaar verbonden. Het aantal zaden dat gezaaid wordt gaat nu met een steeds hogere snelheid. Niet alleen doordat er opnieuw gezaaid wordt maar juist ook doordat de bloemen van de eerste bloeiers voor nieuwe zaden zorgen. De transformatie gaat zelfstandig door en wordt opgenomen in het DNA van de organisatie. 

Kijk, dat is een volgens ons een methode gericht op duurzaam succes. Een vijver vol bloeiende bloemen die kleur geven aan ons (werkend)leven en de organisatie. Dus een volgende keer dat je iemand hoort praten over de olievlek denk jij misschien wel; laten wij de LOTUS aanpak een kans geven.

Wij vinden het een feest om met jullie mee te denken en mee te werken aan een geslaagde transformatie. Wil je meer informatie of een aanpak tegen het licht houden bel of mail.

Geniet van je dag!

Warme groet,

Team WOWmundo