De kracht van Microcultuur


Laten wij met de basis beginnen, duurzame cultuur groeit op vruchtbare grond. 

Vruchtbare grond? Wij leggen toch geen tuin aan? Wat heeft dat met organisaties te maken

Nou heel veel. Binnen organisaties (en daarbuiten) hoor ik regelmatig, eerst zaaien en daarna oogsten. Maar wat nou als de grond niet vruchtbaar is? Hoe kunnen de zaden groeien, ook als die met de beste intenties gezaaid zijn? 

Verandertrajecten zijn vaak niet sexy en over vruchtbare grond voor zo’n verandering praten wij al helemaal niet. Toch is dit de basis voor een geslaagd traject. 

De trajecten waar ik mijn aandacht en energie aan geef zijn trajecten die transformerend zijn. Trajecten waarna je niet meer terug kan naar de oude vorm! Een zaadje wordt een bloem en kan weer verder zaaien maar zal nooit meer een zaadje worden. Om dit voor elkaar te krijgen is de vruchtbare grond zeer belangrijk. Vruchtbare grond is de basis van waaruit beslissingen genomen worden, waarvandaan producten worden ontworpen en bovenal hoe wij als mensen met elkaar omgaan. Dit geld voor zowel binnen als buiten de organisatie. De basis voor de vruchtbare grond bestaat uit vier elementen:

Dienende Missie – Visie – Kernwaarden- Gedrag

Ieder onderdeel is voeding voor de grond en heeft de kracht om deze grond vruchtbaar of toxisch te maken. Is de grond toxisch? Dan worden de gewenste resultaten zeer waarschijnlijk niet gehaald. Medewerkers zijn voor zichzelf aan het werk, interne competitie is voelbaar, er wordt veel stress ervaren, politieke spelletjes zijn aan de orde van de dag, samenwerking gaat moeizaam of helemaal niet, er worden eilandjes gevormd, de beste medewerkers verlaten de organisatie en zo zijn er nog meer signalen dat de basis toxisch is. Toxische culturen zijn op gronden van angst gebouwd.

Het merendeel van de organisaties waar wij zijn geweest ervaren een in meer of mindere mate toxische grond. Of anders gezegd, een toxische cultuur. Dit is geen bewuste keuze bij het opzetten van de organisatie geweest, maar is ontstaan door de keuzes die gemaakt zijn op de vier elementen. Het goede nieuws is dat je deze cultuur kan omvormen naar een vruchtbare cultuur. Een cultuur waarin je met elkaar vanuit plezier en ontspanning kan groeien. Dat is ook precies de reden waarom wij gevraagd worden om in gesprek te gaan met organisaties.

Tijdens de gesprekken zie je de energie veranderen naar mogelijkheden en komen ook vraagtekens in de ogen. Ze hebben zin in het opstarten van de transformatie en zijn tegelijkertijd terughoudend. Ze zien beren op de weg en zijn er vragen, hoe dan? Redenen voor terughoudendheid die regelmatig voorbij komen zijn “wij zijn een logge organisaties” of “eerst moeten wij wel iedereen op de juiste plek aan boord krijgen” of “dit moeten wij voorzichtig aanpakken zodat de leiders door de verschillende lagen zich niet gepasseerd voelen” En zo kun jij er vast nog meer verzinnen of benoemen die binnen jou organisatie regelmatig gehoord worden. Dit zijn signalen dat de huidige cultuur op angst is gebaseerd en dus toxisch.

En nu? Ga je accepteren dat er niks gaat veranderen binnen de organisatiecultuur? Waarom zou je al die de argumenten zoveel macht geven? Je hebt meer impact dan je denkt.

Hier komt de clou! 

Waarom als een big bang starten als het ook kleiner kan? 

Jij kan de transformatie binnen je eigen afdeling creëren!

Laat het klein beginnen als een zaadje dat zijn weg uit de grond omhoog vindt. 

Ben jij de leider met een heldere, dienende missie? Wil jij een cultuur neerzetten waarin niet alleen jijzelf maar ook de medewerkers optimaal in kunnen functioneren? En heb jij de wil en zin om hierin tijd te investeren? Dan is mijn advies START, START vandaag. Waarom wachten op morgen met wat je vandaag al kan doen? Je hebt als leidinggevende veel invloed op je medewerkers en daarmee op de microcultuurbinnen je eigen afdeling of afdelingen. 

Start met de vier elementen en betrek de medewerkers in het totale proces. Binnen je afdeling zijn altijd medewerkers te vinden die graag willen meedenken met de vier thema’s; dienende missie, visie, kernwaarden en gedrag. Als je er een gezamenlijke verantwoordelijkheid van maakt is de eerste stap voor een vruchtbare grond en het wij-gevoel gezet. Gaat de transitie soepel? Waarschijnlijk niet en dat is maar goed ook! Tijdens dit proces laat je zien dat het leuk en goed is om te leren van dingen die anders gaan dan je had verwacht. Des te sneller er “fouten” worden gemaakt des te sneller ontstaat duidelijkheid over wat voor jullie gaat werken. Met deze aanpak bevorder je de veilige omgeving, de creativiteit en het plezier waarmee de medewerkers aan de slag zijn. Laat je verrassen door de positieve energie die dit traject vrijmaakt.

Voordat je aan de slag gaat met het creëren van je eigen gewenste microcultuur, bedenk je dan dat het volgende kan gaan gebeuren. 

Aan het begin:

 • Collega leidinggevenden voelen zich bedreigd 
 • Onbegrip door collega’s en afdelingen
 • Je staat er als afdeling “alleen” voor
 • Je eigen Leidinggevende geeft weinig steun
 • Het wordt heel helder hoe de cultuur buiten je eigen microcultuur bijdraagt aan de effecten van de resultaten. Zowel negatief als positief

En daarna…:

 • De gecreëerde microcultuur werkt aanstekelijk
 • Je wordt gevraagd voor inspiratiesessies
 • Je medewerkers hebben zichtbaar plezier 
 • De medewerker tevredenheid cijfers vliegen omhoog
 • Absentiecijfers worden verlaagd  
 • Heb je contact met externe klanten? Klanten vragen zich af wat er veranderd is. Zij voelen een andere energie
 • Jij krijgt complimenten in de mail van je klanten
 • Medewerkers krijgen complimenten van de externe klanten
 • Klanttevredenheidcijfer wordt hoger dan het huidige
 • Medewerkers gaan zich uiten over de positieve impact die jij als leidinggevende hebt.

Wat word je volgende stap? Kies je ervoor alles te laten bij wat het nu is? Of kies je voor een omgeving waarin je met plezier en ontspanning samen aan het werk bent? Een omgeving waarin je samen meer voor elkaar krijgt dan de resultaten die je voor het traject voor ogen had. Iedere dag kun je deze keuze maken, ga ik mee in de huidige cultuur, ofzorg ik voor een microcultuur met als voedingsbodemplezier en ontspanning?

Het is aan jou!

Geïnspireerd en tegelijk toch nog wel vragen? WOWmundo helpt graag. Je kan vrijblijvend contact opnemen met Conchita Lòpez Vega

Warme groet Team WOWmundo