Gaat Artificial Intelligence samen met de mens?

De afgelopen weken hoor ik steeds vaker het woord Artificial Intelligence en hoe dit ons leven aan het beïnvloeden is. Als ik het alleen op het werk betrek hoor ik geluiden van angst en ook van blijdschap. De bestuurders zijn erg geïnteresseerd omdat ze hiermee verwachten de personeelskosten te kunnen verlagen. Robots kunnen meer en sneller denkwerk verzetten dan wij mensen. Hierdoor lijkt het of er minder medewerkers nodig zijn om minimaal hetzelfde resultaat te behalen. De CFO’s hebben dus zeker interesse in AI ontwikkelingen. In tegenstelling tot de bestuurders vinden veel medewerkers deze ontwikkelingen spannend als het geen raakvlakken heeft met hun eigen baan, maar  angstig als het hier wel impact op heeft. Wat gaat dit voor mijn eigen baan betekenen?

Veelvuldig worden vragen gesteld in de sfeer van:

  • Hoe lang kan ik nog doen wat ik nu doe?
  • Moet ik aan andere verwachtingen voldoen?
  • Hoe lang heb ik nog een baan?
  • Hoe moet ik samenwerken met robots?

Medewerkers krijgen ook de vraag om hun eigen functie overbodig te maken door uit te zoeken welke taken door robots overgenomen kunnen worden. In een bedrijfscultuur waar angst voelbaar is is deze vraag zeer pijnlijk. Mensen willen in deze omgeving vaak hun eigen baan beschermen en is het ik belangrijker dan het wij. Helaas hebben veel bedrijven een angstcultuur waardoor vernieuwing vaak als een bedreiging gevoelt wordt.

Bedrijven met een geluks cultuur zorgen voor geen of minder angst bij de medewerkers. Ze weten dat vernieuwing kansen bieden en dat ze er zelf controle over kunnen uitoefenen. Deze bedrijven hebben veel aandacht voor de mens als geheel. Het mens zijn is ons sterkste kracht waarmee wij ons onderscheiden van alles en iedereen op aarde. Vaardigheden zoals voor elkaar zorgen, communiceren, ontspannen, creëren van nieuwe paden en onze verschillende kijk op de wereld waardoor we samen sterker zijn dan de som van 1+1. Het is aan ons mensen om ervoor te zorgen dat AI ten goede van de mensheid wordt ingezet en niet om de mens te laten uitroeien (wordt al over gesproken). Angst is overbodig als we ons bewust zijn van de impact die AI kan hebben en wat wij hierin kunnen doen. Zetten wij deze technologische ontwikkelingen in ten gunste van de mensheid dan is dit in mijn ogen een win win win! Met wij bedoel ik het bedrijfsleven en wij als individu. Bedrijven met een heldere missie die het bedrijf overstijgt zal zorgen dat AI ons verder gaat helpen en onze verbeelding te boven gaat. Deze bedrijven bestaan al zeker denk maar aan Tony’s Chocolonely, Coolblue en Het Parktheater. Het zijn alle drie Nederlandse bedrijven met hele verschillende missies met als gemeenschappelijkheid dat ze allen de wereld beter en mooier willen maken.

Om terug te komen op de vraag, Gaat Artificial Intelligence samen met de mens?

Ik denk zeker dat mensen en AI samen een mooie toekomst kunnen hebben zolang wij de kracht van ons menszijn volledig inzetten.

Wil je onderzoeken hoe je een de cultuur creëert waarin je mensen gelukkig zijn, met plezier voor je werken en een positieve impact op je bedrijfsresultaten hebben? Stuur een mail naar conchita@wowmundo.nl of vul het contactformulier in.