Leiders hebben Impact

Leiders hebben Impact

Hallo leiders. Vandaag een artikel over de impact die leiders hebben op de werkvloer. Of anders gezegd, impact op de medewerkers en collega’s binnen de organisaties. Als ik aan leiders vraag wat zij zouden willen bereiken dan hoor ik regelmatig “ik wil graag impact maken en een voetprint achterlaten”. Omdat de einddoelen de volledige focus krijgen is het bewust in het moment leven niet wat de aandacht krijgt. Het bijzondere is dat je in het moment zelf, dus in het nu, impact maakt op de mensen om je heen. In je thuissituatie, op het werk, tijdens het boodschappen doen, gesprek met de klant enz. Ieder moment is er weer één en al die momenten in het nu leiden ertoe dat jij de einddoelen van de toekomst gaat halen. 

Het bewust in het moment leven is best lastig. Er moet nog zoveel gebeuren. De mail staat klaar om beantwoord te worden, medewerkers willen graag je aandacht, je eigen leidinggevende heeft verwachtingen, de KPI’s moeten worden gehaald en ondertussen loopt je agenda vol met overleggen. Hoe dan in het moment leven of zijn, hoor ik je al denken. Snap ik en toch is het heel simpel. Vraag jezelf een paar keer per dag af of je nog adem haalt. Het leuke is dat het hoofd niet tegelijk kan denken en bewust kan ademhalen. Door een paar keer per dag stil te staan bij je ademhaling, kom je weer terug in het nu. Je wordt steeds bewuster dat er alleen een nu is. Wij kunnen alleen in het nu leven ook al zijn wij vaak met het verleden of de toekomst bezig. Dat bezig zijn zit in ons hoofd. Alle herinneringen van het verleden en alle beelden van de toekomst. Soms denken wij zelfs dat wij toekomstvoorspellers zijn en dan zeker als het om negatieve voorspellingen gaat. En als ze dan misschien zelfs uitkomen dan is de “zie je wel” snel gedacht. Wist jij dat je daar waar jij de aandacht op legt ook vaak de waarheid wordt 😉

Ik kom veel leiders tegen die zich niet bewust zijn van de impact die zij maken. Dit gaat twee kanten op namelijk zowel negatief als positief. Ga maar bij jezelf na welke leidinggevende op jou een positieve impact heeft gemaakt en wie een voorbeeld was van hoe jij het niet zou doen. Bij het in gesprek gaan met de medewerkers hoor ik helaas nog vaak dat zij een negatieve impact ervaren. Dit kan allerlei verschillende redenen hebben alleen het feit blijft dat de impact gemaakt wordt. De intenties van leiders komen vast uit een goed hart alleen is het de vraag of je daar ook echt mee in verbinding staat. Of ben je bezig met de toekomst en dat is niet waar de magic gebeurd. De magic gebeurt in het nu, vandaag, ieder moment is een goed moment om bewust in het nu te leven. Het is aan jou hoe je dit moment invult. Wat ik wil zeggen is leef bewust en handel hier naar. 

Zorg dat je de leider bent die je graag zelf zou willen hebben. Klinkt simpel en tegelijkertijd kan dit een behoorlijke opgave zijn binnen de omgeving waarin jij werkzaam bent. Ben je eigenlijk wel een leider? Of zit je op deze functie door senioriteit of het aanzien dat je ermee krijgt of…. Zo zijn er nog veel meer redenen waardoor jij op deze functie werkzaam bent. Het goede nieuws is dat iedereen een leider is. De leider van je eigen leven en dus ook van de keuzes die je maakt. 

Momenteel voelen velen zichzelf als de lijder van hun eigen leven. Mijn hart breekt als ik lees hoeveel mensen thuis zitten door stress, burn-out en/of depressiviteit. Zit je op een (leidinggevende)functie die eigenlijk niet bij je past? Wees bewust van de impact die dit op je medewerkers heeft en zeker ook op jezelf. 

Als leidinggevende kun jij het verschil maken door met mensen vanuit het nu in gesprek te gaan. Een gesprek dat met het hart gevoerd wordt. Processen en systemen zijn hierin ondergeschikt aan het mens zijn. Hoe mooi is het als jij de medewerkers kan inspireren om acties te zetten voor het leiden van hun eigen leven. 

Over impact gesproken!

Betrap jij jezelf op het leven in de toekomst? Stel dan de simpele vraag, adem ik nog? Met deze vraag word je weer in het nu getrokken.

Geniet van je dag en de glinstering in de ogen van de mensen om je heen.

Warme groet Conchita