HEALTH

HEALTH

Hoe “gezond” is jouw organisatie?

En als organisatie te groot is dan is de vraag: Hoe gezond is jouw afdeling? 

Gezondheid is het belangrijkste bezit van de mens. Het heeft een grote impact op je staat van gelukkig zijn. Ga maar bij jezelf na hoe jij je voelt met of zonder hoofdpijn? Voel je het verschil? En wat nou als je de griep hebt? Ik ben dagelijks dankbaar dat ik fit ben en met positieve energie aan de slag kan. Dankbaar dat mijn migraine aanvallen volledig zijn verdwenen door een totale switch in mijn levensstijl. Was dit makkelijk? Nee zeker niet en daardoor kan ik nog meer genieten van mijn successen. Even terug naar het begin, mijn migraine is begonnen nadat ik bevallen was van mijn eerste kind. De migraine kwam eens in de paar maanden langs. Super onhandig, altijd op de verkeerde momenten en toch niet lastig genoeg om er wat aan te doen. Na de geboorte van mijn tweede kwamen de aanvallen vaker. Een paar keer per maand en dan een paar dagen achter elkaar. Niet te doen en dus op zoek gegaan naar een uitweg. Eerst naar de huisarts alleen deze gaf mij een pil die ik bij de eerste verschijnselen van de migraine moest innemen. Dit was voor mij niet voldoende. Waarom een pil en niet kijken naar het lichaam als geheel? Misschien was de migraine wel een symptoom van heel iets anders? Vervolgens bij de hoofdpijnkliniek een afspraak gemaakt met de goede hoop dat zij mij verder zouden kunnen helpen. Helaas werd dit een teleurstelling. Nee, ze konden niks voor mij doen behalve beta-blokkers voorschrijven die ik dagelijks zou moeten innemen. Niet wat ik zocht. Er wordt naar mijn mening te snel en te makkelijk naar een pil gewezen als oplossing. Maar als oplossing voor wat? 

Mijn zoektocht eindigde bij een personal trainer die ook voedingsadvies gaf. 

Naast dat mijn dieet niet erg gezond was deed ik zeer weinig aan fysieke beweging. Dat ging aan mij knagen omdat ik van kinds af aan altijd in beweging ben geweest. Oké het punt was nu toch echt aangebroken om nieuwe prioriteiten te zetten. De sportschool had ik toch echt lang genoeg gesponsord. Wel een abonnement afgesloten maar niet gaan. Herkenbaar? Op zoek naar een personal trainer die ervoor ging zorgen dat ik wel kwam opdagen en aan de slag zou gaan. Dit was precies wat ik nodig had. De personal trainer zorgde niet alleen voor de training, hij ging met mij ook in gesprek over voeding! Sport heeft zeker geholpen in mijn strijd tegen migraine alleen is voeding het allerbelangrijkste gebleken. Dit is de basis van je algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal. 

Wat heeft dit allemaal met een gezonde organisatie te maken? 

Mensen zijn het meest waardevolle “bezit” van de organisatie. Je kan de organisatie en de mensen die erin werken als dezelfde groep lezen. De mensen maken de organisatie. Een organisatie zonder mensen bestaat niet. Als jij goed voor je organisatie zorgt zorg je goed voor je mensen. De gezondheid van je mensen heeft alles te maken met de gezondheid van je organisatie of afdeling. Binnen organisaties zie je onderlinge verschillen tussen de afdelingen. Misschien is de organisatie in zijn geheel gezond maar niet alle afdelingen. Of de organisatie is niet gezond maar sommige afdelingen wel. 

Een gezonde organisatie gaat ook over de wijze waarop je met elkaar communiceert en samenwerkt. Over de veerbaarheid bij tegenslag, de energie en de wil om samen aan de slag te zijn. Het gaat over cultuur. 

Vaak wordt er binnen organisaties de pilreorganiserenvoorgeschreven als de organisatie gezonder moet worden. De vraag is of dit wel het juiste middel is en of er wel een pil voor het probleem bestaat. Is het niet een idee om een grondige analyse van de  geheleorganisatie te maken? Een analyse die door je medewerkers gemaakt wordt. Zij zijn vele uren aan de slag binnen de organisatie en weten de antwoorden op de vragen. Je hoeft de vragen alleen nog maar te stellen. 

Ik zie de organisatie als een geheel net als dat de mens een geheel vormt. Oké wij bestaan uit vele cellen die ieder apart en samen een specifieke taak hebben. Ze moeten bijvoorbeeld samenwerken om een stap vooruit te zetten. Een organisatie bestaat ook uit cellen die ieder apart en samen een specifieke taak hebben. De cellen zijn de afdelingen die binnen hun eigen afdeling aan taken werken ten dienst van het grotere doel. En dat is een stap vooruit zetten. De vergelijking mens – organisatie is zo gek nog niet J

Wat kun jij als leider doen om ervoor te zorgen dat jouw afdeling gezond is? 

Laat ik bij de basis beginnen en dat is Voeding

Vergroot je bewustzijn op het verschil tussen voeding en vulling en deel de nieuwe inzichten met je medewerkers. Welke voeding helpt jullie om energiek en vitaal door het leven te gaan? Hieraan gekoppeld kun je bijvoorbeeld zelf ervoor zorgen dat de juiste voeding beschikbaar is op de afdeling. Sommigen organisaties zorgen zelf voor de lunch van de medewerkers. Hoe mooi is het als deze lunch volledig uit gezonde voeding zou bestaan? De after lunch dip is dan verleden tijd! 

Je kan bij het organiseren van feestelijke gelegenheden ook aan gezonde versnaperingen denken. Deze zien er meestal erg feestelijk uit. Maak het jezelf niet te ingewikkeld en ga er niet over stressen. Er zijn steeds meer bedrijven die zich richten op het bieden van gezonde alternatieven. Handig en leuk voor de afwisseling. Je laat hiermee zien dat het echt kan. Heb je wat te vieren en wil je hiervoor heel graag taart laten komen? Vooral doen! Zolang het een uitzondering is gaan je medewerkers hier ook meer van genieten. 

Met voeding bedoelen wij ook voeding voor het brein. Voeding die zorgt voor mentale groei. Groei is zeer belangrijk voor het creëren van een zinvol en gelukkig (werk)leven. Voeden kun je ook zien als de mogelijkheid bieden voor het volgen van een opleiding. Eentje die alles te maken heeft met de functie of juist helemaal niet. Het kan een podcast zijn of een goed boek of een documentaire. Tijd inplannen voor groei is er één die vaak wordt overgeslagen, zeker binnen organisaties. Zo nu en dan wordt er een opleiding gevolgd alleen is dit te weinig. Iedere dag 60 minuten leren is mogelijk. Misschien niet altijd op kantoor maar wat vind je van een podcast luisteren in de auto onderweg naar en van je werk. Of een documentaire kijken in de trein. Ook op kantoor kun je vast tijd vinden om te leren. Alleen of samen met andere collega’s. Het belangrijkste is dat je het prioriteit geeft. 

Je gaat positieve veranderingen zien zodra je begint met het implementeren van voeding. Zowel binnen je eigen leven als ook binnen je organisatie. Houd rekening met de 66 dagen die je nodig hebt om nieuwe gewoontes te automatiseren!

Veel plezier en succes met het implementeren van de nieuwe voeding inzichten en gewoontes. Wij staan voor je klaar als je vragen hebt, meer wilt weten over het hoe of gewoon even wilt brainstormen.

Warme groet Conchita