Health-2

Hoe “gezond” is jouw organisatie?

En als organisatiete groot is dan is de vraag: Hoe gezond is jouw afdeling? 

Vanuit het warme Gran Canaria vandaag het vervolg op het artikel Health. Laat ik dit artikel Health-2 noemen. Net als in de film 🙂

In het eerste artikel schrijf ik over mijn zoektocht naar een gezond en fit leven. Dat voeding de basis is van een gezond leven wist ik wel maar doen is dan toch nog altijd een tweede. Samen met mijn personal trainer heb ik mijn dieet onder de loep genomen. Blijkt dat ik mij van veel feiten niet bewust was. Ik nam aan dat wat het voedingscentrum als gezond aangeeft dat dit ook klopt. Ik heb zelf het effect van voeding op mijn gezondheid ervaren en van daaruit ben ik mij steeds meer in dit onderwerp gaan verdiepen. Vanuit bewustwording een nieuw dieet gaan toepassen. En dan dieet als in de zin van wat ik wel en niet eet. Niet het dieet waarin ik calorieën aan het tellen ben, of een dieet om mee af te vallen. Nope, een dieet waarmee ik mijn gezondheid, voor zover mogelijk, in eigen hand heb genomen. 

Het nieuwe dieet is niet het enige wat aan mijn gezondheid bijdraagt. Beweging heeft een goede tweede plek. Sterker nog, in beweging komen was voor mij de hoofdreden om met een personal trainer aan de slag te gaan. Van niks doen maar wel willen, naar daadwerkelijk drie dagen in de week sporten met een personal trainer. De sessies duurden 30 minuten lang. Kort en zeer INTENSIEF. Inderdaad met hoofdletters omdat het zo voelde. Bovenaan de trap staan en dan bedenken hoe ik beneden ga komen. Of op het werk vragen krijgen of het wel gaat op momenten dat ik uit de stoel wil komen.

Met wat angst in mijn benen ging ik de uitdaging iedere keer weer aan en stiekem genoot ik ook van de progressie. Bewegingen uitgelegd krijgen die ik niet eerder gedaan had. Met losse gewichten aan de slag, aan een rekstok als een aapje hangen en als klap op de vuurpijl op mijn handen staan. Is dit nou wat er nodig is om fit te worden? Nou nee, maar de combinatie van al die bewegingen hebben ervoor gezorgd dat ik met plezier weer aan het sporten ben geslagen. Het sportabonnement wordt sindsdien zeer goed gebruikt.

Mensen zijn het meest waardevolle van de organisatie. Je kan de organisatie en de mensen die erin werken als dezelfde groep lezen. De mensen maken de organisatie. Een organisatie zonder mensen bestaat niet. Als jij goed voor je organisatie zorgt zorg je goed voor je mensen. De gezondheid van je mensen heeft alles te maken met de gezondheid van je organisatie of afdeling. Binnen organisaties zie je verschillen van de ene op de andere afdeling. Misschien is de organisatie in zijn geheel gezond maar niet alle afdelingen. Of de organisatie is niet gezond maar sommige afdelingen wel. 

Wat kun jij als leider nog meer doen om ervoor te zorgen dat je afdeling gezond is? 

Klopt, bewegen!

Beweging

In Nederland zitten wij gemiddeld 9 uur per dag blijkt uit dit Europees onderzoek. Geen gezonde trend. Volgens Erik Schreider is een uur op je kont zitten vijf minuten eerder dood. Dat klinkt overdreven, maar het is de harde waarheid lees ik in zijn interview. Een gestrest en zittend leven heeft slechte invloed op de stofwisseling en verhoogt de risico’s op hart en vaatziekten. Er is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen beweging en gezondheid. Door te bewegen activeer je bijvoorbeeld het gedeelte van de hersenen (de hippocampus) die zich richt op het remmen van stress. Je hebt activiteit nodig om het brein te stimuleren. Naast dat het stress verlagend werkt zorg je ook voor de aanmaak van dopamine, serotonine en endorfine. Dit zijn allemaal hormonen die ervoor zorgen dat jij je blij en gelukkig voelt. Vanuit deze staat van zijn worden ook andere keuzes gemaakt dan als je vanuit stress reageert. Beweging zit al in zoiets simpels als wandelen tijdens de lunch. De buitenlucht in voor een nieuwe omgeving en je beweegt, twee vliegen in één klap. Of spreek met je collega’s af om voor de dag begint te gaan sporten. Een bijkomend effect is dat je een fitte afdeling hebt met mensen die gemeenschappelijke ervaringen hebben. Twintig minuten bewegen is al voldoende om de hormonen te activeren die ervoor zorgen dat jij je de rest van de dag energiek voelt. 

Onder beweging valt niet alleen het fysieke gedeelte. Ook het kunnen doorgroeien naar een andere functie of afdeling is beweging. Of wat te denken van het bewegen naar een andere werkstructuur, of werken met andere IT systemen. Beweging in de organisatie zelf is belangrijk voor het behouden van waarde in jouw markt. Stilzitten is geen optie heb je net geleerd. Dus blijf vooral in beweging. 

Een dienende missie maakt het makkelijker om in beweging te komen en te blijven. Misschien is het vormen van deze missie wel de eerste beweging die jij vandaag of morgen gaat maken 😉

Veel plezier en succes met het implementeren van (meer) beweging en blijf ondertussen ook aan voedingwerken. Wij staan zoals altijd voor je klaar als je vragen hebt of gewoon even wilt brainstormen.

Zonnige en warme groet,

Conchita