Weet jij van welke taken, verantwoordelijkheden en rollen jij het geluksgevoel krijgt op je werk? Of anders gezegd, weet jij wat jouw zingeving is en waarom? Hoe weet jij of je de goede dingen aan het doen bent en niet alleen de dingen goed? Om hier antwoorden op te vinden heb ik een oefening waarmee je kan achterhalen wat de hoogte- en dieptepunten waren in je werk carrière. Zet dit in de tijdlijn en verbind alle punten. Je hebt nu je “hartslag” van geluk te pakken.
Grafiek Hartslag van Geluk
Het is de kunst om uit je hartslag van geluk te destilleren waarom het hoogte- en dieptepunten zijn geweest. Een belangrijke stap hierbij is het benoemen van je eigen rol. Met deze oefening krijg je inzicht in waar jij energie van krijgt, wat je nodig hebt om in een flow* staat te komen. Je krijgt antwoorden op vragen zoals in welke omgeving wil je werken, welke personen geven jou energie, voor welke bedrijven wil jij graag werken, wil je een onderneming starten enz. Met het geven van de antwoorden weet je ook wat je volgende stap is in je werk carrière.
En hoe zit het nu met je privé leven? Dezelfde oefening kun je uitvoeren maar dan neem je je privéleven als uitgangspunt. Het zou zomaar kunnen dat je hartslag van je werk en privé op elkaar passen. Was je helemaal blij met je baan maar liep het privé niet zo lekker? Dan heb je vast gemerkt dat dit zijn weerslag op elkaar heeft. Werk heeft een groot impact op ons leven omdat wij daar veel tijd aan besteden. Niet alleen op kantoor maar ook als je “vrij” bent. Denk maar aan de gedachtespinsels die je meeneemt onder de douche of het gesprek dat je niet loslaat, die ene puzzel die je graag wilt oplossen of wat te denken van de frustraties die je thuis wilt ventileren.
Zowel de positieve als negatieve ervaringen neem je mee naar het nu en de toekomst. De kunst is om de negatieve ervaringen te zien als leermomenten die nodig zijn om je geluk te laten groeien. Om in een staat van geluk te blijven heb je negatieve ervaringen nodig. Stel je voor dat je altijd al vrolijk bent geweest, alles voor de wind gaat, nooit een tegenslag hebt gekend of teleurgesteld bent…. Als je nu de stippen aan elkaar verbindt dan heb je geen hartslag maar een flatline. Je bent klinisch dood.
Om vol te leven heb je een hartslag nodig en dat betekent pieken en dalen ervaren. Mensen die geluk als een constante staat ervaren hebben ook zeker momenten dat ze flink gefrustreerd zijn of verdrietig of angstig of alles tegelijk. Ik ben gelukkig maar voel me vreselijk.
Het grote verschil met mensen die deze staat nog niet gevonden hebben is dat deze momenten bewustkort worden gehouden. Zij hebben het vertrouwen de rust en de kracht dat wat ze ook tegenkomen het ze laat groeien. Ze kijken naar het goede in het negatieve en weten dat zij de controle hebben op de wijze waarop ze met tegenslag om gaan.
Benieuwd wat deze oefening jou gaat brengen! Deze oefening kun je samen met je medewerkers uitvoeren. Het geeft andere gespreksstof. De gesprekken gaan dan over wie ze zijn, waar ze vandaag komen en waar ze naartoe willen.
Veel plezier en als je nog vragen hebben dan zijn wij bereikbaar via wowmundo.nl of stuur een mail naar conchita@wowmundo.nl
*Flow: refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.