Geluk? Daar krijg ik de kriebels van!

Het kan aan mij liggen maar ik zie en hoor nu veel vaker het woord geluk dan de afgelopen jaren. Zelfs in reclames wordt geluk ingezet om het product aan de man te brengen. Wat te denken van de nieuwste Albert Heijn reclame met de slogan “Everybody appie”.

Missie van WOWmundo is “ medewerkers in Nederland zijn de gelukkigste medewerkers”. Zodra ik met ondernemers in gesprek ga over geluk merk ik dat het woord (werk)geluk niet altijd even positief ontvangen wordt. Ze geven aan de term zweverig te vinden, niet concreet en het zelfs weerstand oproept. En dat terwijl iedere ondernemer graag met collega’s samen werkt die met een glimlach het werk uitvoeren, verantwoordelijkheid nemen, zelf leiderschap tonen en gezond en energiek op de werkvloer aanwezig zijn. Wij willen hetzelfde alleen zijn de woorden die wij eraan geven anders. Met deze blog wil ik mijn kijk op geluk helder maken en laten zien dat geluk heel menselijk is.

Wat is nou eigenlijk geluk? Is geluk dat je altijd met een glimlach rondloopt? Ben je altijd maar vrolijk en staat die roze bril altijd op je neus? Het antwoord hierop is NEE. Je kan heel goed verdrietig, boos, machteloos en angstig zijn en tegelijkertijd duurzaam gelukkig zijn. Oh jee nu ook nog het woord duurzaam erbij…. Klopt want daar gaat het echt om. Mentaal gezonde mensen zijn geprogrammeerd om op zoek te gaan naar geluk. Zo zitten onze hersens in elkaar en er tegen vechten zal weinig effect hebben behalve dat je er ongelukkig(er) door gaat voelen. We zijn dus op zoek naar geluk alleen zijn wij zeer slechte voorspellers van wat ons gelukkig maakt. In de westerse culturen wordt vaak gedacht dat geluk in materiële zaken zit zoals een bepaalde auto bezitten of die ene mooie jas aanschaffen of het krijgen van die promotie waar je zo hard voor gewerkt hebt. Hoe vaak heb je gedacht na het aanschaffen van het product of het behalen van je doel, en nu? Is dit alles? Wil je echt een gelukkig leven dan heb je dus iets anders nodig.

Geluk creëer je van binnenuit! Het is een vorm van zijn. In het nu zijn of in de FLOW. Doe je de goede dingen of doe je de dingen goed? Wat voor werk zou je doen als alles mogelijk is. Jouw drijfveren, voorkeurs gedrag, missie en verlangen zijn uniek. Heb jij ze helder en zet je deze volledig in? Dan ben je al op weg naar duurzaam geluk.

Hoe zou het zijn als de missie van je werkgever klopt met je eigen missie? Wat als je ook nog de vrijheid voelt en het vertrouwen krijgt om je baan op je eigen manier in te richten. Je wordt gewaardeerd en gezien als uniek persoon, je krijgt de verantwoordelijkheid over je eigen taken en je kan je talenten laten groeien zoals jij wilt. Gelukkige mensen zijn energiek, gezond, innovatief, flexibel, zelfverzekerd, zelfsturend en hebben meer ontspanning in de omgang met tegenslagen. Werk neemt in het leven van velen een prominente rol in en daarom in mijn ogen des te belangrijker om veel aandacht te geven aan de mensen die voor je organisatie en cultuur zorgen.

 

Wil je meer weten over hoe je een de cultuur creëert waarin je mensen gelukkig zijn en met plezier voor je werken? Stuur een mail naar conchita@wowmundo.nl of vul het contactformulier in.